December 9, 2023

Budućnost online kupovine i prodaje

 

E-trgovina, obično poznata kao elektronski marketing, e-trgovina ili e-trgovina, sastoji se od kupovine i prodaje proizvoda ili usluga preko elektronskih sistema kao što su Internet i druge računarske mreže. Jednostavnije rečeno, ako nešto prodajete ili kupujete preko interneta, to je unutar domene e-trgovine.

eCommerce brzo raste u cijelom svijetu i postoje vrlo važni ključni faktori koji daju osnovne korijene za takav poticaj. Ovdje ćemo raspravljati o nekim od vrlo važnih ključnih faktora koji igraju važnu ulogu u popularnosti e-trgovine

1 – Tehnologija

Tehnologija je najvažniji faktor u brzom rastu e-trgovine, budući da računari postaju sve dostupniji širom svijeta, internet raste mnogo brže nego ikada prije. Zamislite samo, internet je dostupan u gotovo svakom selu i gradu Kanade, SAD-a, Velike Britanije, Evrope i Australije. U većini zemalja poznato je da petogodišnje dijete ima pristup internetu. E-trgovina je u potpunosti ovisila o kompjuterskoj tehnologiji prije samo deset godina, ali ne sada. Mobilni telefoni i ručni računari mogu pristupiti internetu baš kao i računari. Sada možete kupiti ili prodaja bilo šta preko interneta dok ste na odmoru daleko od svog doma. Lako je ako imate mobilni telefon sa omogućenim GPRS uslugama.

2 – Lakoća

Drugi važan faktor je lakoća. Zamislite samo, u manje od 10 klikova mišem, nekoliko pritisnutih tastera, možete kupiti bilo šta dok gledate TV u svojoj sobi. Možete uporediti cene svog omiljenog artikla iz celog sveta, a zatim naručiti od prodavca koji vam je prioritet u pogledu vremena isporuke, cene i kvaliteta. Možete kupiti bilo šta poput košulja, jakni, elektronike, namirnica, jela, prehrambenih artikala ili bilo čega što možete zamisliti. Konkurencija između eCommerce-a (online prodavaca) je toliko velika da možete naručiti bilo šta uz opciju dostave istog dana.

3 – Faktor cijene

Cijena je još jedan faktor pomoću kojeg možete usporediti cijene sa ostatkom svijeta, pretražiti najpovoljnije trgovine i naručiti nakon što se uvjerite da kupujete najbolji artikl po najnižoj cijeni. Postoji samo 10% šanse da možete kupiti po visokoj cijeni, inače su većinu vremena cijene gotovo iste ili manje od tržišnih u vašem području.

4 – Sigurnost/Garancija

Gotovo svaki prodavač na mreži daje garanciju sigurne isporuke proizvoda. Ako vam se ne sviđa proizvod, možete ga vratiti prodavcu i dobit ćete puni povrat vaše uplate. Artikli se pažljivo pakuju i dostavljaju na kućnu adresu bez ikakvih troškova dostave unutar državnih granica.

5 – Online prodavnice poklona

Online prodavnice poklona su jedna od najboljih domena e-trgovine. Ove prodavnice pružaju usluge slanja poklona vašim najmilijima u prilikama kao što su Nova godina, rođendan, Božić, godišnjice braka, novorođenče, Dan zaljubljenih. Možete rezervirati poklone poput cvijeća, kolača, parfema, plišanih igračaka, mobilnih telefona itd. i poslati ih svojim najdražima bilo gdje u svijetu. Ne morate da budete u blizini svojih prijatelja i porodice na najvažniji dan njihovog života, možete proslaviti njihovu sreću slanjem cveća, torti i slatkiša iz ovih internet prodavnica uz vašu ličnu poruku i čestitku/razglednicu.